Podelite

Thursday, January 21, 2016

( P R A V I L A ) cipele 101 : brodarice

Brodarice su najbolji izbor kada ste na krstarenju i jedrenju pošto su pravljene za vlažne uslove. I za obalu su super – provereno. Najbolju definiciju koju sam o njima čuo je bila u GSP na liniji 26 kad su pričala dva srednjoškolca o „šmekerisanju“ (a nisam prisluškivao, stvarno!). Onaj „iskusniji“ je govorio svom „učeniku“ o oblačenju i odnekud se seti da mu ispriča i par stvari o brodaricama: “Bratori, brodarice su mnogo cool, to ti je za matorce koji se do yaya šmekerski oblače i muvaju samo najbolje ribe“. Mali ima potencijala!

 
Dobre brodarice su šmekerica od ranih '80ih pa do danas. Ono što ih čini posebnim je činjenica da su vrlo udobne i da mogu da se nose kroz tri godišnja doba – od proleća do jeseni. Brodarice su isprva bile samo kožne, sad se izrađuju i platnene. Mogu da se nose uz pantalone (od kepera su najbolje, mogu i druge), farmerke i bermude, sa čarapama i na bosu nogu. Američki sajtovi za stil uglavnom su protivnici čarapa uz brodarice, jedinu preporuku daju čarapama „naglavkama“. Sa tim se slažem, ali i predlažem uz kombinaciju pantalona ili farmerki čarape sa „argajl“ kariranom šarom (Argyle pattern). Nošenje argajl čarapa sa brodaricama je složeniji deo, zato ih ne preporučuju sajtovi po svetu jer treba da se uklope boje brodarica, čarapa i pantalona ili farmerki. Kad kupujete argajl čarape, treba da uskladite boju prema brodaricama, pantalonama i farmerkama, tako da predstavljaju prelaz iz jedne u drugu boju. Argajl čarape su raznih boja i zato pružaju širok izbor pri kombinovanju sa odećom i (i sa drugom) obućom. S druge strane, brodarice su najčešće teget ili od svetlih do tamnih nijansi smeđe boje, mada sada ih ima u raznim bojama, pogotovu ako su platnene. Moja preporuka je klasika, smeđe i teget, jer kod klasika uglavnom nema greške.


Idealne prilike za nošenje brodarica su neformalne prirode ili ti „casual“. Ako ste u poslovnom okruženju gde je dozvoljen takozvani „business casual“, kožne brodarice su pun pogodak, isto kao i za poslove sa „casual“ dres kodom. Kao što smo rekli – krstarenje, jedrenje, opušteni izlasci u grad, šetnje uz obalu mora i posle kiše su najbolje prilike za njihovo nošenje.

No comments:

Post a Comment